de filmervaring

Zowel van het filmen, als van het bekijken van opnames leer ik altijd het nodige.

Het filmen maakt me bewust van de beweeglijkheid van mijn aandacht, de mate van toegankelijkheid van de ander, of ik al dan niet ontspannen ben, en ook van momenten die juist vooral zonder vorm van controle of bewustzijn lijken te kunnen bestaan. Als ik me op mijn gemak voel bij iemand film ik losser, inventiever. Dieren confronteren mij vaak met de hoeveelheid gedachten die ik heb. Pas als ik die loslaat komt er plaats voor een ander soort contact of co-existentie.

Opnames hebben me altijd verrassingen gebracht, dingen die ik niet opmerkte op het moment maar wel gefilmd bleek te hebben. Nu denk ik dat het voornemen om te gaan filmen je waarneming intensiveert, maar het filmen zelf ook een deel van je aandacht opslokt, waardoor je ook weer dingen mist. Al doe je je best om je aandacht breed te houden, je moet soms toch op knoppen drukken. Al met al interessante materie, vind ik.

Met een highspeedcamera van de universiteit van Wageningen maakte ik enige tijd geleden op de markt opnames van meeuwen. Het grappige aan die camera, die een maximale framerate van 22.000 beelden per seconde haalde, was dat je met het indrukken van de ontspanknop vastlegde wat in de seconden eraan voorafgaand opgenomen was.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.