kleurkanaries

Mijn beeldend werk cirkelt rond een fascinatie voor het snijvlak tussen object en subject, tussen het (van buitenaf) bekijken van dingen en het (innerlijk) ervaren van momenten. Dieren spelen daarin vaak een belangrijke rol. Nadat ik in 2018/19 een opleiding tot preparateur volgde, maak ik naast films ook werk met opgezette vogels.

Op onderzoek naar een vorm voor mijn preparaten maakte ik een serie mini-vitrines met kleurkanaries (zie foto’s hierboven). Waar het traditionele diorama vooral de natuurlijke wereld beoogt na te bootsen, roepen kleuren eerder sferen op.

Ontmoetingen met dieren maken dat ik me verbonden voel met mezelf en met de natuurlijke wereld. In de stad lijkt ‘de natuur’ vaak zo ver weg dat je bijna zou vergeten dat we niet alleen uit de mensheid bestaan. Door dieren te filmen word ik gedwongen tot een andere kijkhouding. Een tragere.
De omgang met dode dieren die je als preparateur hebt, voegt daaraan nog een dimensie toe. De intensieve aanraking met huid, vlees en botten maakt dat de blik voorgoed verandert. Als ik een vogel zie, dan roept dat nu ook altijd tactiele associaties op. Ook lijken leven en dood nu meer verbonden.