Een vrouw raakt in een wachthokje van de waterbus in de stad waar ze tijdelijk verblijft in gesprek met een man. Na een fietstocht waarin haar blik vooral op de aanwezige dieren valt, besluit ze bij hem aan te bellen. (Stadsvossen – Urban Foxes, 2012, 17 min.)

 

In Stadsvossen wilde ik graag iets laten zien van het gevoel van verbondenheid dat je kunt ervaren door naar de dingen te kijken alsof ze nieuw zijn.
Dat doe ik aan de hand van een vertelling, waarin een vrouw een man ontmoet en na een fietstocht door de stad besluit bij hem aan te bellen. Onderweg passeert zij verschillende dieren die in de stad leven.

Het idee voor Stadsvossen ontstond nadat ik een berichtje las over een vos die gesignaleerd was in Rotterdam. Vossen in de stad, vreemde eenden in de bijt, buitenstaanders, eenzaamheid. Eenzaamheid zou je kunnen omschrijven als een gevoel van afgesneden zijn van de wereld om je heen. Dat gevoel lijkt vaak te worden veroorzaakt door gedachten, of een teveel aan gedachten. Die gedachten staan de directe ervaring in de weg. Zodra je de directe ervaring daarentegen toelaat, smelt het gevoel van eenzaamheid.

Ik beoog in Stadsvossen iets van dit mentale proces te laten zien. Of deze intentie zichtbaar wordt, is uiteraard aan de kijker.

Bronnen

Ik las ooit de titel ‘Reis door een appartement’, een verhaal van de Franse schrijver Emmanuel Bove (1898-1945).

“De personages van Emmanuel Bove leiden een onopvallend bestaan. Ze excuseren zich door het leven, doen hun best in de smaak te vallen en tobben voort van de ene vergissing naar de andere. Alleen met de grootste moeite weten ze zich staande te houden in een wereld waarvan ze de spelregels niet begrijpen.” aldus de website van uitgeverij Bas Lubberhuizen

bove1 bove2 bove3

‘In Reis door een appartement imponeert Bove door zijn simpele, maar o zo secure observaties. […] Zijn personages zijn voyeurs van het alledaagse, huiselijke leven en merken details en handelingen op die voor de lezer door gewenning al lang niet meer bijzonder lijken te zijn. Líjken te zijn, want Bove laat ons met nieuwe ogen, zonder de ballast van het geaccepteerde, naar het leven kijken, dat zonder noemenswaardige gebeurtenissen vaak al indrukwekkend genoeg is.’ Judith Janssen in de Volkskrant
‘Reis door een appartement toont aan hoe tijdloos en uniek Boves stemgeluid was.’ De Morgen

Hoewel ik pas een tijd later het verhaal las, sprak de titel direct tot mijn verbeelding.
Gewoontevorming leidt er vaak toe dat je de dagelijkse dingen niet meer ziet zoals ze zijn, maar ze veelal slechts opmerkt in de functie die ze binnen je gewoontes hebben. Stel: je hebt een piano, maar speelt er jaren niet op, terwijl op het bovendeksel een aantal planten staan: dan zie je de piano op den duur als een wat logge plantentafel. Tot het moment dat de poes over de toetsen loopt en je je ineens weer realiseert dat je er ook muziek mee kunt maken.

Boves reis door een appartement indachtig stelde ik me voor dat je een fietstocht door een stad die je goed kent wellicht anders kunt ervaren door je voor te nemen te kijken als een reiziger.
Dat bleek best moeilijk om vol te houden. Vaak werd mijn aandacht afgeleid, vooral door gedachten, maar af en toe kon ik de straten als nieuw zien en ervaren.

Juist dat wat zich buiten de schijnwerpers bevindt, dat wat ogenschijnlijk geen ‘succes’ lijkt te hebben wordt dan zichtbaar. En wat is succes eigenlijk?
Het nastreven van waarden, zoals het hebben van mededogen met andere levende wezens of het bijdragen aan grootheden als schoonheid, kennis of waarheid? Of juist ergens bijhoren, erkend worden, je voortplanten?

Het leuke aan dieren is dat ze geen deel uitmaken van het mensdom, en dus ook nooit succes kunnen hebben in die zin. Elke diersoort heeft zijn eigen orde.
Het leuke aan het filmen van dieren is de vorm van contact die ontstaat. Het filmen van dieren lijkt in zeker opzicht op de reis van Bove en heeft een bijna meditatieve kwaliteit.

Het is ook die kwaliteit die tot het maken van authentieke keuzes leidt. Niet het nadenken over de dingen, maar het je ermee verbinden lijkt antwoorden in zich te dragen.