van draaiers en dromers

Van draaiers en domers (HD, 40 min., Conny Beneden, 2019)

In de documentaire ‘Van draaiers en dromers’ zien we drie draaiorgelexploitanten aan het werk in de stad en in hun werkplaats, waar ze de orgels onderhouden en orgelboeken worden gekapt. Kunstenaar en componist Hans Muller die eerder al enkele zelfspelende instrumenten bouwde en onspeelbare hedendaagse muziek voor draaiorgel componeerde, zien we een oude wens om een draaiorgel te bouwen ten uitvoer brengen. Hij gaat daarvoor in de leer bij de orgelbouwer Jan Roos, die in Rotterdam West nog een kleine werkplaats heeft. Aan de hand van vergeelde briefjes oefent hij daar in zijn nadagen zijn specialistisch ambacht van het bouwen van draaiorgels uit.

De gezichtspunten laten zien dat het draaiorgel niet uitsluitend nostalgie is, maar op verschillende manieren nog steeds werk, inspiratie en beroering biedt.

De film is geproduceerd door Stichting Luchtwortel met financiële steun van Kunst en Cultuur Gemeente Rotterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Bevordering van Volkskracht.

Op 1 januari is de film vanaf 18 uur voor 24 uur elk uur uitgezonden door OPEN Rotterdam. Daarna is hij via de website van OPEN nog bij uitzending gemist te zien, en hieronder.