parallelweg

Langs spoor en hoofdwegen in Nederland lopen vele wegen met de naam ‘Parallelweg’. Een mooie metafoor voor de verschillende wegen die je zoal kunt bewandelen. De hoofdweg als gebaand pad van A naar B, de parallelweg als alternatieve route, waarlangs je volkstuinen treft, afgelegen fietspaden en verweesde industrieterreinen.

Aan de Parallelweg in Delft, achter spoor en station, eigenlijk vrij centraal in de stad, stond decennialang, zoals bij veel stations het geval was, een oude Van Gend en Loos loods met binnenterrein en perrons aan beide zijden.

Vele jaren was deze loods in gebruik bij een groep meubel- en andere makers.  Terwijl binnen met aandacht en betrokkenheid gewerkt werd, waren door de openstaande schuifdeur de stationsomroeper, de treinen en reizigers zichtbaar en hoorbaar, en trok de wereld van A naar B langs. Twee parallelle werelden in een oogopslag.

Als spoor en loods worden gesloopt voor de aanleg van een spoortunnel volgt de film de makers in hun zoektocht naar een nieuwe plek. Langs de rand van de stad strijkt een deel van hen neer in een oude kabelfabriek, die uitgroeit tot een creatieve broedplaats. Ook die blijkt echter tijdelijk.

In 2017 is deze documentaire AV-productie over ambacht en tijdelijkheid, gerealiseerd voor Stichting Luchtwortel (HD, 58’41) met financiële bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 1818. In maart-april 2016 hebben we met succes ge-crowdfund om de film te kunnen afronden. In september 2016 werden enkele fragmenten getoond tijdens de open dag in de Kabelfabriek en in maart 2017 vond de voorvertoning plaats in het Rietveldtheater in Delft. Op 16 juli 2017 zond Omroep West de film uit op Westdoc.