tweeluik

Het uitzicht op een tuin met de kans op groei

Formele beschrijving:

  • Luik 1: een lichtbakje van 25,5 x 25,5 x 4,5 cm met daarin een diapositief van het uitzicht vanuit de folly van het Arboretum Kalmthout
  • Luik 2: een IKEA display boxje van 21 x 22 x 16 cm, met daarin twee glazen flesjes gevuld met aarde met daarin twee stekjes van een citroengeranium, die door twee gaatjes in het displayboxje naar boven proberen te groeien, onderwijl onderin de glazen flesjes de citroengeraniumstekjes wortel proberen te schieten.

Achterliggende gedachte:

Alles groeit gewoon door ondanks zorg en aandacht.

Het uitzicht vanuit de folly in het Arboretum Kalmthout is door zijn positie in de tuin naar binnen gericht, naar de tuin zelf. Door de spiegels in de de achterzijde van de folly wordt deze introverte blik benadrukt. Alsof de folly wil zeggen: “Tuin, kijk mij nu eens tuin te zijn! Gezien vanuit mijn eigen folly”

Het IKEA display boxje met de citroengeraniums verwijst naar opstellingen in natuurhistorische musea. Het boxje probeert uit te leggen hoe planten groeien, met wortels, stengels, water en zorg. In deze installatie is dit onderdeel potentieel onderhevig aan transformatie. De vraag rijst echter hoe deze stekjes zullen overleven in een spaceburo?

Is er werkelijk ruimte voor?
Met in gedachten de muurbloem en het steenbreek.

Tekst: Hans Muller